معرفی کد ماتریس داده (Data Matrix): یک بارکد با مهارت های خاص
کد ماتریس داده
بارکد ها از جمله مواردی هستند که تقریبا در همه جا یافت می شوند؛ از بسته بندی مواد غذایی مختلف در سوپر مارکت گرفته تا روی قطعات محصولات یک کارخانه صنعتی. البته در این موضوع جای تعجبی وجود ندارد، زیرا بارکدها ابزاری اساسی برای شناسایی خودکار و ثبت داده (AIDC) محسوب می شوند. اسکن بارکد روی یک لیبل با دستگاه مخصوص آن (بارکد خوان) بسیار سریعتر از وارد کردن اطلاعات آن بارکد به صورت دستی به یک سیستم است. علاوه بر این، خطا های کمتری نیز در این فرآیند به وجود می آید. چرا که در این زمینه دستگاه ها قابل اطمینانتر هستند.
با این حال همه بارکدها مشابه هم نیستند. در بین این بارکدها یک مورد وجود دارد که نقش کلیدی در بسیاری از کاربرد های صنعتی مانند DPM ایفا می کند؛ “کد ماتریس داده”. در این مقاله در مورد مزایای خاص آن اطلاعات بیشتری کسب خواهید کرد.
بررسی تفاوت بین ماتریس داده ها، بارکد و کد QR
انواع مختلف بارکد وجود دارد که می توان آنها را به موارد زیر تقسیم کرد:
- بارکد های تک بعدی (1D) که در آن داده ها فقط در یک جهت رمزگذاری می شوند.
- بارکد های دو بعدی (2D) که داده های یک ناحیه را در دو جهت رمزگذاری می کنند.
بارکدهای یک بعدی مانند کد های EAN شامل عرض های مختلف و فاصله خطوط موازی هستند. گاهی به آنها بارکد خطی یا میله ای نیز گفته می شود.
در این میان کد های QR و کد های ماتریس داده جزو بارکد های دو بعدی محسوب می شوند. این بارکد ها معمولاً به شکل مربع بوده و اطلاعات را به شکل نقاط مربع سیاه و سفید رمزگذاری می کنند و به اصطلاح یک الگوی زمان بندی را تشکیل می دهند. این نوع بارکد ها می توانند از 1556 تا حداکثر 3116 بایت عدد را کد گذاری کنند. همچنین شما در قسمت لبه این بارکد ها یک الگوی یاب L شکل متشکل از دو مرز مجاور جامد را مشاهده خواهید کرد. این قسمت به اسکنر ها کمک می کند تا کد ماتریس داده (Data Matrix) را پیدا و جهت یابی کنند.
کد های ماتریس داده و مزایای آنها
شاید این سوال پیش بیاید که مزایای خاص کد های ماتریس داده (Data Matrix) که در عنوان گفتیم چیست؟ آیا آنها بهتر از بارکد های قدیمی هستند؟ بیایید نگاه دقیقتری به این موضوع داشته باشیم:
- تراکم بالاتر داده: بدین معنی است که فضای کمتری را اشغال می کنند.
- تحمل خطا یا خطاپذیری بالا تا 30 درصد
- کنتراست بسیار کمتر برای خوانایی اسکن
- در هر جهتی می توان آنها را خواند (0 تا 360 درجه)
با توجه به توانایی آنها در رمزگذاری تعداد زیادی کاراکتر در یک ناحیه چند میلی متری، کد های ماتریس داده فضای کمتری را نسبت به بارکد های دیگر اشغال می کنند. در نتیجه این نوع بارکد ها برای علامت گذاری روی محصولات بسیار کوچک و سطوح گرد مناسب هستند. همچنین ابعاد آنها اساساً فقط توسط پرینتر مورد استفاده محدود می شود؛ چه پرینتر جوهر افشان باشد و چه لیبل پرینتر.
کوچک بودن کد های ماتریس داده توجه مصرف کننده را به خود جلب نمی کنند. البته این کد ها با همین اندازه کوچک تاثیر غیر مستقیمی در صرفه جویی و مصرف موادی مانند برچسب، جوهر و حلال ها دارند.
یک مزیت بزرگ دیگر این بارکد ها: کد های ماتریس داده از یک روش یکپارچه برای تصحیح خطا استفاده می کنند. به این معنی که اگر حداکثر 30 درصد سطح بارکد به هر دلیلی از بین برود، الگوریتم های قدرتمندی شروع به رمزگشایی کد ها می کنند.
به علاوه کد های ماتریس داده از نظر قابلیت خواندن نیز بسیار سادهتر هستند. به این صورت که کد ها با کنتراست تنها 20٪ قابلیت خوانده شدن دارند. در حالی که بارکد های خطی باید دارای کنتراست بالایی تا حداقل 80٪ باشند تا اسکنر آنها را تشخیص دهد. در نتیجه آزادی بیشتری در طراحی رنگی بارکد ها خواهد بود و از خطا های معمول بارکد جلوگیری خواهد شد.
برای خواندن کد های ماتریس داده، در درجه اول از اسکنر های دوربین استفاده می شود. این اسکنر ها بدون در نظر گرفتن جهت گیری بارکد، کد ها را از هر دو جهت ثبت می کنند. به عبارت دیگر مهم نیست که هنگام اسکن، علامت ماتریس داده به چه شکلی باشد.
معایب احتمالی بارکد ماتریس داده
یک بارکد خوان معمولی فقط بارکد های خطی را ضبط می کند و برای خواندن بارکد های دو بعدی یا 2D، مانند کد های ماتریس داده مناسب نمی باشد. در عوض شما برای اسکن چنین بارکد هایی به یک اسکنر دوربین خاص نیاز خواهید داشت که معمولا گرانتر می باشد. با این حال خرید یک اسکنر دوربین حتی یک مزیت محسوب می شود. چرا که این اسکنر ها می توانند علاوه بر بارکد های دو بعدی، بارکد های سنتی 1D را نیز اسکن کنند. معمولا سرمایه گذاری روی فناوری های جدید، تصمیم خوبی محسوب می شود!
از بخش بررسی و خرید بارکد خوان ، دیدن فرمایید