15 اصطلاح چاپ که هر طراحی باید از آن اطلاع داشته باشد
آیا شما هم با شنیدن اصطلاحات تخصصی چاپ مانند پیگمنت (pigment)، ریپز (RIPs) و سولونتز (solvents) گیج می شوید؟ این واژه نامه اصطلاحات مخصوص این صنعت، به شما کمک می کند:
دنیای چاپ و طراحی، ممکن است برای کسانی که از دیگر جنبه های طراحی وارد آن شده اند گیج کننده باشد، حداقل به خاطر اصطلاحات و مفاهیمی که طی چند صد سال گذشته در کنار پیشرفت هنر و دانش صنعت چاپ و پرینتر ایجاد شده است.
در هر صورت، این موضوع بسیار مهم است که مطمئن شوید طرح هایتان روی کاغذ نیز مانند طرح های درون صفحه نمایشگر می شود. در اینجا ما به تعدادی از مهمترین اصطلاحات صنعت چاپ اشاره می کنیم تا به شما در مسیر حرفه ای تر شدن کمک کند
1. رنگ سنج (colorimeter)
رنگ سنج دستگاهی است که برای اندازه گیری شدت و رنگ نوری که از صفحه نمایشگر کامپیوتر خارج می شود به کار می رود. این وسیله به صورت مسطح روی صفحه نمایشگر قرار میگیرد و یک حسگر نور در نیمه پایینی و جلوی آن قرار دارد. اطلاعات دریافت شده توسط این حسگر، بررسی و آنالیز می شود تا در نهایت به صورت یک پروفایل نور مانیتور را اندازه گیری کند.
پرینترهای حرفه ای، درون خودشان یک دستگاه تنظیم و اندازه گیری دارند، که نتیجه ترکیب جوهر و کاغذ را تست و اندازه گیری کرده و بلافاصله یک پروفایل می سازد.
اندازه گیری ها پیش از هر بار اجرا، تغییراتی مانند دمای محیط، فشار و رطوبت را نیز اندازه می گیرد.
2. DPI (Dots Per Inch: نقاط در هر اینچ)
هرچه DPI بیشتر باشد بهتر است. DPI تکنولوژی های مختلف پرینتر، با هم قابل مقایسه نیستند. پرینترهای جوهر افشان ، اغلب در حالت پایه 700 DPI ، در حالت معمولی 1440 DPI ، و در حالت رزولوشن بالا 2560 DPI هستند. DPI های بالاتر، معمولا تصاویر روانتر و شفاف تری تولید می کنند، اما زمان بیشتری طول می کشد تا عمل پرینت را انجام دهند و همچنین جوهر بیشتری مصرف می کنند.
3. Dye-based inks
جوهرهای دای (Dye-based) به جای پرینت بر روی لایه زیرین به صورت مستقیم بر روی کاغذ چاپ می کنند و اغلب محلول در آب هستند. رنگ ها از جوهرهای pigment روشن تر هستند (بند 7 را مشاهده کنید) ، اما سریعتر از بین می روند. از جوهرهای Dye-based غالباً برای چاپ عکس و بعضی اوقات برای ایجاد استحکام بیشتر استفاده می شود.
4. Dye sublimation
Dye-sub که عموماً به آن جوهر سابلیمیشن می گویند، یک تکنولوژی جایگزین پرینت است که برای چاپ بر روی پارچه یا دیگر کاربرد های مخصوص به کار می رود. برخی از مدل های پرینتر جوهر افشان، مخصوصا برخی از آنهایی که توسط شرکت Epson ساخته شده اند، می توانند از جوهرهای dye-sub استفاده کنند. تصاویر می توانند به صورت مستقیم روی پارچه یا الیاف مخصوص پرینت شوند، یا روی کاغذ واسطه چاپ شده و سپس با پرس گرم روی الیاف نصب شود.
5. large format
این اصطلاح که با نام فرمت عریض نیز از آن یاد می شود، به پرینترهای بزرگ صنعتی گفته می شود. دستگاه های کوچکتر تا اندازه A2 روی ورق یا رول پرینت می گیرند؛ در حالی که بزرگترین آنها، بر رول های تا عرض 64 اینچ پرینت می گیرند. قیمت های آنها نیز از 2000 تا 20000 یورو متفاوت است. آنها معمولا از همان تکنولوژی به کار رفته در پرینترهای رومیزی استفاده می کنند، اما بسیار بزرگتر هستند و لازم است که دوام و کارایی بیشتری نیز داشته باشند.
6. Pantone coverage
این عبارت به مقیاسی برای اندازه گیری دقت یک پرینتر در چاپ رنگ های Pantone swatch اطلاق می شود. پرینترهای مدرن، می توانند تا 98 درصد از رنگ های گستره Pantone را پرینت بگیرند. این مقیاس، روشی مناسب برای اندازه گیری دقت دستگاه است، اما این بازه به کیفیت کاغذ مورد استفاده نیز بستگی دارد.
7. جوهر Pigment-based
اکثر پرینترهای جوهر افشان، از جوهرهای Pigment-based تا 12 رنگ مختلف استفاده می کنند. جوهرهای Pigment، برای پرینت بایگانی هنری و یا عکاسی های سیاه و سفید و یا با غلظت رنگ پایین به کار می روند. در این نوع جوهرها، رنگها نسبت به خروجی چاپ شده با استفاده از جوهرهای dye-based غلظت کمتری دارند، اما در برابر نور فرابنفش و کمرنگ شدن مقاوم تر هستند.
8. RIP
Raster image processor، یک نرم افزار جانبیست، که در واقع به عنوان یک درایو پرینتر تکامل یافته عمل می کند، و بالاترین کیفیت خروجی برای متن و نوشته، بیتمپ های گرافیکی و طراحی های برداری یا وکتور را به دست می دهد. وجود RIP ضروری نیست، اما افزونه ای ارزشمند و مفید برای کارهای بزرگ مقیاس است.
9. جوهر جامد
این نوع جوهر به صورت جامد استفاده می شود و پیش از پرینت با ذوب شدن تبدیل به نوعی واکس می گردد. این نوع از جوهر، که به صورت عمده توسط محصولات شرکت زیراکس تولید می شود، برای خروجی های سریع اداری بسیار مناسب می باشد، اما کاربرد چندانی برای برای کارهای هنری یا چاپ عکس ندارد. انواع بزرگ مقیاس این جوهرها نیز قبلا در بازار موجود بود، اما امروزه پیدا کردنشان بسیار مشکل است.
10. رنگ های حلال (Sovent inks)
این نوع رنگها که در مدل گران قیمت GS6000 شرکت Epson مورد استفاده قرار می گیرد، در واقع نوعی جوهر dye-based کارآمد، با مقاومت بالا در برابر امواج فرابنفش برای پرینت بر روی الیاف، بوم یا پارچه است. مانند دیگر جوهر های dye-based، این ها نیز با جذب شدن، روی الیافی که بر آن پرینت شده اند چاپ می شوند.
11. ابعاد برش
ابعاد کوچکتر کاغذ، مانند A4، که با بریدن کاغذهای با سایز مادر توسط دستگاه های پرس تجاری به دست می آیند.
12. پرداخت (Finish)
بافت و لمس هر نوع کاغذ. Laid finish، یک کاغذ ماشینی است که لمس آن احساس دست ساز بودن می دهد؛ پرداخت نقش برجسته، با پرس کردن طرحی را روی سطح کاغذ می انگارد؛ کاغذ های مات نیز دارای یک سطح صاف و سیقلی هستند که آنها را مناسب برای چاپ متن و نوشته می کند.
13. سایز و اندازه اصلاح
ابعاد یک صفحه یا کاغذ پرینت شده، پس از اینکه هر یک از گوشه های اضافی بریده شده اند. دقت کنید که این مورد را، با اندازه برش اشتباه نگیرید.
14. Saddle stitching
پروسه تا کردن اوراق از وسط، با گیره و دوخت در وسط. تعداد صفحات باید بر عدد چهار قابل تقسیم باشد.
15. صحافی عالی (Perfect binding)
این عبارت از آنچه در عمل شاهد آن هستیم زیباتر و مسحور کننده تر به نظر می رسد: یک دسته کاغذ به یک کاور و پوشش چسب زده می شوند، دقیقاً مشابه یک کتاب کاغذی عادی. صحافی PUR نیز، نوع دیگری از آن است که مقاومت بیشتری دارد و در آن از چسب مقاوم در برابر حرارات استفاده می شود.